Una
alimentació saludable es defineix com aquella que és suficient, equilibrada,
variada, segura, adaptada al comensal i a l’entorn i sensorialment
satisfactòria. Per programar una alimentació saludable, cal conéixer les
qualitats nutritives i d’ús dels diferents aliments, que sovint es classifiquen
en grups d’acord amb els nutrients que contenen, i per això és convenient
incloure en la ingesta diària aliments de tots els grups.
A continuació,
us donem alguns consells que heu de tindre en compte a casa:
- És important fer 5 ó 6 menjars al dia: desdejunar, esmorzar, dinar, berenar i sopar. Ens ajudarà a equilibrar l’alimentació al llarg del dia i a evitar llargues estones sense menjar o ingestes massa abundants.
- Desdejunar inaugura el dia i ens posa en marxa. És convenient que siga complet: llet o derivats desnatats o semidesnatats, pa, cereals rics en fibra, fruita, i una bona opció per a l’esmorzar és un entrepà.
Cal
potenciar:
- El consum de fruita fresca i de temporada, com a postres habituals dels menjars i com a complement d’esmorzars i berenars.
- El consum de verdures i hortalisses de temporada en el primer plat i/o com a guarnició del segon plat dels diferents menjars, a més de garantir la presència habitual d’amanides.
- El consum de llegums i de fruita seca crua o torrada sense sal.
- El consum de farinacis (pa, pasta, arròs...) integrals.
- El consum de lactis desnatats o semidesnatats, i principalment, en forma de llet, iogurts i formatges.
- La presència de pa, preferentment integral, en els diferents menjars.
- L’ús de l’oli d’oliva.
- El consum d’aigua com a beguda bàsica i vital, tant en els àpats com entre hores.
- Un estil de vida actiu que incloga un mínim d’una hora d’activitats d’intensitat moderada/ intensa (caminar, córrer, jugar al parc, fer esport, etc.).
No hay comentarios:
Publicar un comentario