sábado, 22 de abril de 2017

GRUPS D'ALIMENTS

Una vegada treballada a classe la roda dels aliments, us penge ací tota l’explicació dels grups d’alimentos, per a poder llegir-la de nou.

 

Grup 1
·         Cereals: han de constituir la base fonamental de la nostra alimentació, ja que són una font d’energia important. Els aliments que els contenen són el pa, la pasta, l’arròs i els cereals d’esmorzar. Els aliments integrals (pasta, arròs, pa, farines) són més rics en fibra, vitamines i minerals que els refinats. Les creïlles i la resta de tubercles se solen incloure en aquest grup.
·         Sucres, dolços i begudes ensucrades:  els sucres d’absorció ràpida, com el sucre de taula i la mel, es caracteritzen per aportar energia i augmentar l’acceptabilitat dels aliments i les begudes. El consum d’aquests sucres ha de ser moderat, ja que una ingesta elevada pot afavorir un increment de pes i produir càries dental.
Grup 2
·         Olis i greixos: els greixos són essencials per a la nostra salut. Tot i així, els greixos i els olis han de consumir-se amb moderació, a causa de l’elevada aportació calòrica. Són molt més saludables els greixos d’origen vegetal, sobretot l’oli d’oliva verge. Es recomana tant per cuinar com per amanir, ja que presenta propietats cardiosaludables a l’actuar favorablement sobre els nivells de colesterol en sang.
Grup 3
·         Els lactis (llet, iogurts, formatges, etc.) són una font important de proteïnes d’alta qualitat, lactosa, vitamines (A, D, B2 i B12) i de calci, mineral importantíssim perquè es formin els ossos i les dents. Hauríem de consumir de 2 a 4 racions de lactis al dia. La llet és molt convenient en totes les etapes de la vida.
Grup 4
·         Carns i embotits: la carn és una font important de proteïnes d’alt valor biològic, de vitamina B12, ferro, potassi, fòsfor i zinc. La carn conté ferro d’alta absorció digestiva. Els embotits grassos han de consumir-se sols ocasionalment.
·         Peix i marisc: el peix és una bona font de proteïnes d’elevada qualitat, vitamina D i iode. El peix blau (tonyina, areng, sardina, cavalla, salmó, anguila, etc) és molt ric en àcids grassos poliinsaturats omega-3, que són essencials (s’obtenen a través dels aliments, ja que el nostre cos no pot produir-los) El marisc és una gran font de vitamines i minerals.
·         Ous: són un aliment de gran interès nutricional que ens aporta proteïnes d’elevada qualitat, vitamines (A, D i B12) i minerals (fòsfor i seleni).
·         Llegums: els pésols, els cigrons, les faves i les llenties, ens aporten hidrats de carboni, fibra, vitamines, minerals i també proteïnes. Si es combinen els llegums amb els cereals, s’obté una aportació de proteïnes de més qualitat.
·         Fruits secs: la característica principal és l’alt contingut energètic i la important aportació d’àcids grassos insaturats (omega 3 i omega 6) i fibra.
Grup 5
·         Verdures i hortalisses: són una font important de vitamines, minerals, fibra i antioxidants, per la qual cosa és recomanable consumir-les diàriament. La millor manera d’aprofitar totes les vitamines i minerals és prendre-les crues, soles o en amanida.
Grup 6
·         Fruites: ens aporten aigua, sucres, vitamines com la C i els carotens; minerals com el potassi i el seleni, i fibra. Les fruites dessecades (prunes, castanyes, panses, dàtils) es caracteritzen per menys contingut d’aigua. És important que n’hi haja una que siga rica en vitamina C (cítrics, kiwis, maduixes, etc.).

Fins la próxima!

No hay comentarios:

Publicar un comentario