Una vegada treballada a
classe la roda dels aliments, us penge ací tota l’explicació dels grups d’alimentos,
per a poder llegir-la de nou.
Grup
1
·
Cereals: han de constituir la base fonamental
de la nostra alimentació, ja que són una font d’energia important. Els aliments
que els contenen són el pa, la pasta, l’arròs i els cereals d’esmorzar. Els
aliments integrals (pasta, arròs, pa, farines) són més rics en fibra, vitamines
i minerals que els refinats. Les creïlles i la resta de tubercles se solen
incloure en aquest grup.
·
Sucres, dolços i begudes ensucrades: els sucres d’absorció ràpida, com el sucre de
taula i la mel, es caracteritzen per aportar energia i augmentar
l’acceptabilitat dels aliments i les begudes. El consum d’aquests sucres ha de
ser moderat, ja que una ingesta elevada pot afavorir un increment de pes i
produir càries dental.
Grup
2
·
Olis i greixos: els greixos són essencials
per a la nostra salut. Tot i així, els greixos i els olis han de consumir-se
amb moderació, a causa de l’elevada aportació calòrica. Són molt més saludables
els greixos d’origen vegetal, sobretot l’oli d’oliva verge. Es recomana tant
per cuinar com per amanir, ja que presenta propietats cardiosaludables a l’actuar
favorablement sobre els nivells de colesterol en sang.
Grup
3
·
Els lactis (llet, iogurts, formatges, etc.)
són una font important de proteïnes d’alta qualitat, lactosa, vitamines (A, D,
B2 i B12) i de calci, mineral importantíssim perquè es formin els ossos i les
dents. Hauríem de consumir de 2 a 4 racions de lactis al dia. La llet és molt
convenient en totes les etapes de la vida.
Grup
4
·
Carns i embotits: la carn és una font
important de proteïnes d’alt valor biològic, de vitamina B12, ferro, potassi,
fòsfor i zinc. La carn conté ferro d’alta absorció digestiva. Els embotits
grassos han de consumir-se sols ocasionalment.
·
Peix i marisc: el peix és una bona font de
proteïnes d’elevada qualitat, vitamina D i iode. El peix blau (tonyina, areng,
sardina, cavalla, salmó, anguila, etc) és molt ric en àcids grassos
poliinsaturats omega-3, que són essencials (s’obtenen a través dels aliments,
ja que el nostre cos no pot produir-los) El marisc és una gran font de
vitamines i minerals.
·
Ous: són un aliment de gran interès
nutricional que ens aporta proteïnes d’elevada qualitat, vitamines (A, D i B12)
i minerals (fòsfor i seleni).
·
Llegums: els pésols, els cigrons, les faves i
les llenties, ens aporten hidrats de carboni, fibra, vitamines, minerals i
també proteïnes. Si es combinen els llegums amb els cereals, s’obté una
aportació de proteïnes de més qualitat.
·
Fruits secs: la característica principal és
l’alt contingut energètic i la important aportació d’àcids grassos insaturats
(omega 3 i omega 6) i fibra.
Grup
5
·
Verdures i hortalisses: són una font
important de vitamines, minerals, fibra i antioxidants, per la qual cosa és
recomanable consumir-les diàriament. La millor manera d’aprofitar totes les vitamines
i minerals és prendre-les crues, soles o en amanida.
Grup
6
·
Fruites: ens aporten aigua, sucres, vitamines
com la C i els carotens; minerals com el potassi i el seleni, i fibra. Les
fruites dessecades (prunes, castanyes, panses, dàtils) es caracteritzen per
menys contingut d’aigua. És important que n’hi haja una que siga rica en
vitamina C (cítrics, kiwis, maduixes, etc.).
Fins la próxima!
No hay comentarios:
Publicar un comentario